PETITA GUIA Com és la Festa Major?

LA CAPTA Els administradors i les administradores de la Festa Major es passegen per tota la vila, fent mans i mànigues per tal de vendre el programa, l'estampa de sant Fèlix i un obsequi de torna, tot mirant d'arrodonir els comptes de la festa. Els acompanyen un nombrós grup de gent col·laboradora i la música de colles de grallers.

EL 22 D'AGOST Comença la novena de sant Fèlix, acte religiós que acaba amb el cant dels goigs interpretats per un grup de vilafranquins i vilafranquines. Els goigs s’han convertit en un dels actes més populars dels dies previs a la festa. L'acte es va repetint diàriament, a dos quarts de nou del vespre, fins al dia de Sant Fèlix.

28 D'AGOST En acabar la novena comença el pregó de la Festa Major. Un acte relativament novell (s'instituí l'any 1963), però que cada any omple de gom a gom la plaça de Jaume I de vilafranquins i vilafranquines que frisen per tornar a delectar l’oïda amb les excel·lències que, de ben segur, el pregoner cantarà sobre la Festa Major.

L’inici de festa, el moment en què comença el veritable canvi d’any per a alguns vilafranquins. A les dotze en punt del migdia es barregen l’expectació, els nervis i les emocions amb l’encesa de més de 1.300 trons, candeles i traques que marquen el tret de sortida als cinc intensos dies de festa.

Tot seguit la cercavila s’obrirà pas pels diferents carrers del centre amb el lluïment dels balls, Falcons, colles castelleres i la banda de música. Amb les energies dels primers moments de festa, enfilaran camí cap a la plaça de la Vila, on faran l’exhibició dels seus balls i donaran pas a la primera de les diades castelleres de les colles locals.

 

A dos quarts de vuit del vespre tot el seguici festiu acompanyarà el sant des de casa de l’administrador on es va tancar l’any anterior fins a la basílica de Santa Maria. Enguany, la sortida serà des de l’avinguda de Lluís Companys, número 50. Abans, però, obrirà la processó el ball solemne de l’Àliga, a un quart de vuit. A l’arribada del sant a la plaça de Santa Maria començarà l’anomenada “entradeta”, per fer un tast del que serà l’endemà el dia del patró.

Mentre alguns estan entre el sopar i el sobretaula, d’altres s’apleguen al Balcó de les Clotes a les dotze de la nit per veure com s’enlaira el gran castell de focs.

Tot seguit, repartits per diversos indrets de la vila, podrem gaudir amb la gran oferta d’espectacles per a tots els públics. Des del concert de banda a l’escola Estalella Graells fins a la gran diversitat de concerts i espectacles al carrer de diferents estils. Els que encara els quedin forces podran acabar la nit a l’empalmada, on molts joves i no tan joves es neguen a acabar la nit i tenen l’excusa perfecta per no anar a dormir. Per a tots aquells valents que encara volen més gresca, just quan comencen a sortir els primers raigs de sol s’inicien les matinades.

El repic de campanes a les set del matí ens anuncia la diada del nostre patró, sant Fèlix. A la basílica de Santa Maria s’exposen les relíquies del sant, on fidels i curiosos s’acosten per contemplar-les. A la mateixa hora, a la plaça de la Vila s’arrepleguen una cinquantena de grallers que marxaran seguits per una munió de gent tocant el tradicional Toc de matinades. Alguns amb cara de son i d’altres de no haver dormit, acompanyen el so de les gralles fins a arribar a les diferents associacions de veïns, on rebran recompensada la falta d’hores de son en forma de refrigeri.

Acte cerimonial que dóna el tret de sortida al dia del patró. Comença cap a dos quarts de deu del matí a la basílica de Santa Maria. Administradors, colles castelleres convidades a la Diada de Sant Fèlix, balls, falconers, grallers i banda assisteixen a l’ofici solemne i fan la seva particular ofrena al nostre patró, sant Fèlix. Un cop acabat l’ofici, els balls faran entrada a la plaça més castellera, on els esperen els administradors i administradores de la Festa Major, que juntament amb les autoritats municipals presidiran una breu mostra folklòrica dels balls i les danses i, a continuació, el plat fort de la jornada...

Un dels actes centrals, per a molta gent, de la Festa Major. Aplega milers d’espectadors a la plaça de la Vila, també coneguda com la plaça més castellera, per admirar, gaudir i emocionar-se, entre amics i companys, amb les quatre colles castelleres més importants del moment. Cada una, any rere any, ens mostra les seves millors construccions de castells, torres i pilars, i algunes superen, en moltes ocasions, les seves màximes fites. Aquest any es demana la màxima col·laboració al públic assistent per tal que l’entrada de les colles castelleres sigui tan fluïda com sigui possible.

Després d’una vibrant Diada de Sant Fèlix, el dinar revesteix la solemnitat del dia, tot i que sol començar tard i s’encavalca amb els actes de la tarda, com el concert de banda. A dos quarts de vuit del vespre, surt de Santa Maria la tradicional processó de Sant Fèlix, formada per tota la comitiva habitual, la corporació municipal en ple i molts exadministradors i altres ciutadans i ciutadanes que acompanyen la imatge del patró de Vilafranca. La processó acaba també a la basílica de Santa Maria, a la façana de la qual té lloc l'Entrada de Sant Fèlix, moment tan intens com fugaç, on de forma simultània ballen tots els balls acompanyats per la barreja de les gralles i la música de la banda, mentre que un castell de focs inunda la plaça d’estrèpit i de llum. Un moment d’una bellesa íntima i inexplicable que renova anualment l'orgull dels de casa i l’admiració dels de fora.

Després de sopar es produeix una altra vegada la dificultat de decidir quin espectacle dels molts que s’ofereixen alhora aniràs a veure. Un moment o altre, però, sempre pots passar una estoneta per la plaça de la Vila, on té lloc el lluït Ball de Gralles, que sol acabar molt enllà de la matinada.

Després d’un Sant Fèlix ple d’emocions, a les set del matí tornen altra vegada les matinades. Aquest cop, però, només per als més valents que encara s'aguanten drets després de tants dies de gresca.

A dos quarts de deu del matí, es repeteix l'operació d'acompanyar els administradors a la basílica per celebrar la missa en sufragi dels difunts de la vila. Un cop acabada, es torna a la plaça de la Vila, on comença la mostra folklòrica: és el dia dels balls, que llueixen tot el seu repertori damunt d'un gran entaulat que s'instal·la al bell mig de la plaça; és un moment molt especial per a tots els balladors i balladores, que esperen amb il·lusió el seu moment. La repetició de sempre no fa minvar gens l'entranyable encant de les evolucions dels diferents grups.

Després de l’espectacular actuació dels Falcons, les colles castelleres locals realitzen la darrera de les seves exhibicions. Tot just acabada la diada, tots els grallers participants a la Festa -una cinquantena pel cap baix- s’uneixen i van repetint el Toc de vermut fins al capdamunt de la rambla. Al mateix temps, la gent s'agafa per les espatlles i va saltant al ritme de la música fins que ni els uns ni els altres poden dir ni fava. I a dinar! (és una manera de parlar, perquè se us hauran fet quarts de sis de la tarda, i amb una mica de sort, a casa encara us guardaran canelons).

A la tarda, i com ja és habitual en els darrers dos dies, l'últim dels concerts de la banda. A dos quarts de vuit del vespre comença la darrera processó, que surt de Santa Maria i entra a casa d'un dels administradors d'enguany, on serà llançat un magnífic castell de focs d'artifici acompanyat de l'actuació de tots els balls, castellers i banda. Però la cosa no acaba aquí. A la nit podreu seguir gaudint d’un ampli ventall de concerts, balls i espectacles.

Aquest dia està dedicat especialment a la mainada amb la celebració de la Festa Major dels Petits. Són molts els qui han assajat i s’han preparat per formar part d'algun dels balls de la Festa Major. Aquest any i com a novetat hi haurà una diada castellera infantil amb la canalla de les tres colles locals, just abans del concert vermut. A dos quarts de cinc de la tarda tindrà lloc, a la rambla de Sant Francesc, el pregonet, just abans de l'encesa de la tronada. Seguidament, s'organitza una concorreguda cercavila que s’acaba amb l'exhibició a la plaça de la Vila, talment una reproducció diminuta de la Festa Major "dels grans". Així es cultiva el planter de la Festa, alhora que els pares, orgullosos i satisfets, contemplen embadalits els seus fills balladors. El mateix dia a la nit té lloc el Ball de Foc, un gran espectacle de foc pels carrers de la vila, protagonitzat pels diables i exdiables de Vilafranca.

És l’últim dia de la Festa, i ja amb un ritme més pausat se segueix amb més espectacles i actuacions. El rodaplaces és una proposta d’espectacles infantils destinats a un públic més familiar que pretén impulsar espectacles variats de petit format per diverses places de la vila. A mitjanit, un darrer castell de focs marcarà el punt i final de La Més Típica de Catalunya.

 Administradors

La imatge

El pregoner

L'estampa