LA FESTA MAJOR DELS PETITS Present i Futur

Per iniciativa de l'Administració de la Festa de l'any 1982, i amb l'objectiu d'apropar encara més la Festa Major i els seus balls a tota la població, es va iniciar un acte que, des d'aleshores, s'ha anat celebrant de manera ininterrompuda el dia 1 de setembre: la Festa Major dels Petits.

La finalitat d'aquest acte, inclòs dins la vessant tradicional de la Festa Major, és la d'aconseguir que els infants visquin i sentin la Festa Major com a pròpia, tot interpretant els balls que surten els dies 29, 30 i 31, si bé no tots hi tenen encara representació.

Aquest any, estrenem una novetat: la canalla de les colles castelleres locals realitzarà la seva exhibició amb una diada castellera infantil a la plaça de la Vila, just abans del concert vermut.

A la tarda, l'acte consisteix en una cercavila que surt de la rambla de Sant Francesc, a les cinc de la tarda, després del pregonet i de l'encesa d'una petita tronada a càrrec de nens i nenes escollits per l'Administració. El recorregut actual de la cercavila és: rambla de Sant Francesc, rambla de Nostra Senyora, carrer de la Parellada, carrer de la Palma, carrer de Sant Joan, plaça de Sant Joan i plaça de la Vila. Un cop arribats a la plaça de la Vila, tots els grups representats fan una actuació a dalt l'entarimat en presència dels administradors de la Festa Major al balcó de l'Ajuntament.

Actualment, hi tenen representació els balls següents: Drac, Ball de Diables, Ball d'en Serrallonga, Àliga, Gegants, Nans, Capgrossos, Cotonines, Panderetes, Pastorets, Cercolets, Ball Pla, Figuetaires, Bastoners, Panderos, Gitanes, Falcons, Jove de Vilafranca, Xicots de Vilfranca i Castellers de Vilafranca.

Des de l'any 2006 hi ha una comissió voluntària, coordinada pel Servei de Cultura de l'Ajuntament, que s'encarrega, per delegació dels administradors, d'organitzar i coordinar totes les tasques derivades de la preparació de la Festa Major dels Petits: inscripcions, reunions amb els pares i mares, assaigs, posada en escena de la cercavila, etc.

Aquest equip de treball -format per balladors, exballadors i altres voluntaris- ha fet un profund treball de reflexió per definir les pautes que actualment es segueixen per organitzar la Festa Major dels Petits i que responen a tres objectius bàsics: /p>

  • Procurar que l'acte sigui al més participatiu possible i que els infants puguin accedir al conjunt dels balls que hi tenen representació, donant més rellevància al fet que els nens i nenes ballin per damunt del ball en què ho facin;
  • Facilitar la tasca dels balladors que fan els assaigs i dediquen part dels seu temps durant els mesos de juliol i agost per ensenyar les coreografies als infants;/li>
  • Establir uns mínims de rigor i compromís envers la festa, els balladors que voluntàriament fan els assaigs i els altres nens i nenes del ball, i respecte pels que estan en llista d'espera.

Un cop s'han fet les inscripcions, cada ball fa una reunió informativa pels pares/mares/tutors/tutores dels infants de la Festa Major dels Petits. En aquesta reunió els components dels balls informen dels dies d'assaigs i del vestuari i altres elements (panderos, panderetes, bastons, espardenyes, etc.) que han de portar els infants a la cercavila de la Festa Major dels petits. Aquest material l'han d'aportar els pares/mares/tutors/tutores.

La Comissió de la Festa Major dels petits ha posat en funcionament un grup al Facebook (Festa Major dels Petits) per facilitar que els pares i mares que així ho desitgin es puguin posar en contacte per intercanviar el vestuari de la Festa Major dels petits.

Després de les reunions de pares i mares, s'inicien els assaigs. Per tal de participar a la cercavila de la Festa Major dels Petits no es podrà faltar a més de quatre assaigs.

Una de les novetats d'aquest any. Els més petits dels Castellers de VIlafranca, els Xicots de Vilafranca i la Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca oferiran una Diada Castellera infantil just abans del Concert Vermut. Una diada a "l'alçada" dels grans i que ens faran gaudir a tots com a "petits".

El dia 1 de setembre a les 17 hores i a la rambla de Sant Francesc, es dóna el tret de sortida a la Festa Major dels petits amb una tronada que encenen nens i nenes escollits pels Administradors. Després de la tronada, surt la cercavila de la Festa Major dels Petits fins a la Plaça de la Vila. Per tal que la sortida sigui el més àgil possible no es retiren les tanques de seguretat de la tronada de manera que en aquest espai només hi podran accedir els balladors/es, els músics i els monitors de cada ball que acompanyen als infants. Al llarg de la cercavila hi ha diversos punts d'aigua.

En arribar a la Plaça de la Vila cada ball fa una actuació de lluïment a l'empostissat amb la presència d'Administradors i autoritats al balcó de l'Ajuntament. Després de l'actuació, els Administradors de la Festa Major ofereixen berenar per a tots els infants.

A banda de la Comissió de la Festa Major dels petits, la cercavila del dia 1 de setembre també compta amb la col·laboració dels tres esplais de la vila, GEP, MIV i Escoltes, que s'encarreguen dels punts d'aigua i del berenar.

La Festa Major dels petits és un dels actes més participatius i emotius de la Festa Major. Entre balladors/es, músics, monitors i col·laboradors, es mouen al voltant de 800 persones, a les quals hi hem de sumar el nombrós públic que any rera any no es vol perdre de cap manera la Festa Major dels més menuts, el que serà sens dubte el futur de la nostra festa.



Díptic informatiu

Administradors

La imatge

El pregoner

L'estampa