SEGUICI FESTIU Figures, balls i colles de la Festa Major

EL BALL DE PANDEROS

Des del 1868

Antigament se'l coneixia com a Ball de Panderets. Es creu que pot ser d'origen aragonès, però també podria ser procedent d'altres indrets del sud de Catalunya o del País Valencià. Es té constància de la seva presència a la Festa Major des de l'any 1868.


Ball de Gitanes de Vilafranca

EL BALL DE GITANES

Des del 1805

D'origen agrari, sembla que representa la dansa de les cintes i l'exaltació de l'arbre de maig. La data més antiga que s'ha trobat sobre aquest ball és l'any 1805. Des de finals del segle XIX aquest ball ha estat ballat per la comunitat gitana vilafranquina. L'any 2000, a causa de la dificultat per trobar balladors, no va poder sortir per la Festa Major i un any més tard, el 2001, es va recuperar el ball i des d'aleshores el ballen paios i paies.


FALCONS DE VILAFRANCA

Des del 1959

Neixen el setembre de 1959, després que una quinzena de joves de l'Acció Catòlica es van posar a fer balls de la Festa Major i van voler imitar els Falcons de Llorenç del Penedès. Els Falcons van fer la seva primera actuació l'1 de gener de 1960 al Casino.

www.falconsdevilafranca.cat


CASTELLERS DE VILAFRANCA

Des del 1948

La colla es va fundar el 1948, fruit de la gran afició, tradició i arrelament del fet casteller a Vilafranca del Penedès, que es remunta als temps del Ball de Valencians (s. XVIII) precursor dels castells actuals. Els Castellers de Vilafranca són una de les entitats més importants i de més projecció de Vilafranca del Penedès i han representat el país i la cultura catalana en nombroses ocasions a l'estranger.

www.castellersdevilafranca.cat


XICOTS DE VILAFRANCA

Des del 1982

Els primers assaigs començaren la tardor de 1981, però la presentació de la colla fou l’11 de setembre de 1982, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya. Amb camisa de color vermell rosat, recordant la indumentària de la primera colla castellera vilafranquina, va néixer la colla de castellers Xicots de Vilafranca.

www.xicotsdevilafranca.cat


16/20 de 24